Шановні відвідувачі! Вітаю Вас на сторінках мого блогу! Бажаю приємного перегляду. Сподіваюсь, що блог буде цікавий усім відвідувачам!

субота, 14 листопада 2020 р.

КАКАО І ШОКОЛАД. ВІД ІСТОРІЇ ДО ГЕОГРАФІЇ

 Вже багато років, і навіть століть шоколад залишається найбільш поширеним десертом в світі. Він дуже швидко підкорив серця найбільш вибагливих до солодощів європейців, і рослина, яка є джерелом сировини для його виробництва - дерево-какао стало третьою за поширенням тонізуючою культурою, поступаючись лише каві та чаю.

Какао - це рослина роду Теоброма з родини Мальвових, навіть її латинська назва пишеться як "Theobroma cacao". Вона поширена здебільшого в екваторіальному та субекваторіальному кліматичному поясах світу. Батьківщиною, тобто генетичним центром какао є Центральна Америка. Навіть сьогодні серед геоботаніків немає чіткої позиції стосовно того, де знаходиться генетичний центр какао. Одні вважають що він знаходиться на Юкатані, інші - на території сучасного Белізу, а треті - на території Ґватемали. Та як би там не було, саме в Центральній Америці європейці вперше посмакувати напій, який місцеві ацтеки називали як "чако-латль" (за іншою версією "кака-ватль"), який і дав назву продукту, відомому як "шоколатль", або ж більш звичний для нас шоколад. Але той напій суттєво відрізнявся від сьогоднішнього напою на основі какао. Він дуже пінився, але до його складу додавали ряд спецій та ваніль. Саме вона й додавала напою неповторного аромату. Згідно з іспанськими літописами часів підкорення Америки, цей напій був основним у раціоні імператора ацтеків Монтесуми ІІ, якому підносили його в золотому кубку. Не менше ніж 50 великих посудин цього напою готували щодня для імператора, та майже двох тисяч знатних людей, що мешкали при його дворі.
В Європу какао потрапило в 16 столітті завдяки конкістадорам. Популярності какао не було меж. Плоди какао широко використовували в медицині, алхімічних процесах, де вони були відомі як «чорний біб», а також в кулінарії. Але ціна на продукт була неймовірно високою, і далеко не кожен міг собі дозволити насолодитися цим продуктом. Навіть в самій Центральній Америці був період, коли какао-боби слугували валютою, і цінувалися не менше ніж золото, а все через те, що для вироблення 1 кілограма шоколаду потрібно до 1000 какао-бобів. Не останню роль зіграли і чутки про користь шоколаду. Навіть зараз це ні для кого не є секретом, і сучасна медицина вважає чорний шоколад одним із найкорисніших продуктів для здоров'я, які знижують ризик виникнення онкологічних захворювань.
Після Іспанії шоколад підкорив Бельгію та Голландію. Саме там виробництво шоколаду почало набувати значних масштабів, особливо в кінці 17 століття. Навіть сьогодні словосполучення "бельгійський шоколад" є символом стандарту якості цього продукту, приготування якого є по справжньому клопітким процесом. Для початку какао-боби збирають, і висушують на сонці протягом кількох днів, і тільки після цього боби лущать і звільняють від луски. Потім відбувається процес підсмаження бобів, після чого вони зменшуються в об'ємі майже вдвічі, але потім починається процес перетинання какао-бобів. Ацтеки використовували для цього спеціальні жорна з великих каменів. У ході перетирання утворювалась шоколадна паста, в якій був значний вміст ліпідів, які шляхом пресування вилучалися, і отримували кокосову олію, дуже цінний продукт, особливо в косметології та медицині. Вже вижата шоколадна паста ставала головною сировиною для приготування шоколаду. Звісно крім какао-бобів згідно з технологією до шоколаду додавали молоко, масло, терті горіхи, каву, спеції і прянощі. Тому й не дивно, що шоколад став таким популярним.
Щорічно у світі вирощують 4 мільйони тонн какао-бобів. Найбільші обсяги вирощування мають країни Західної Африки (Ґана, Кот-Д'Івуар, Ніґерія, Того, Бенін), Індонезія, Камбоджа та Еквадор. В Західній Африці вирощують 84% загального об'єму какао-бобів планети. На історичній батьківщині какао вже не вирощують так багато, як колись, але в мексиканській кухні залишився досить популярним напій чоколатль, який вважається батьком нашому сучасному шоколадові, без якого неможливо уявити жодного свята.




Немає коментарів:

Дописати коментар